top of page
Search

Vol verwachting klopt je hart....Misschien is het je niet opgevallen, maar in de titel van dit stukje zit een kleine dichterlijke vrijheid; het woord ‘je’ is in de plaats gekomen voor het woord ‘ons’.

Waarschijnlijk herken je de titel wel als een deel van een echte ‘Sinterklaaskraker’, een lied dat je vroeger vast vol spanning zong voordat de Goedheiligman zou arriveren met de gewenste cadeaus….

‘Vol verwachting’ komt echt niet alleen voor tijdens de Sinterklaastijd, vanaf je kindertijd klopt je hart ook vaak wat sneller als je naar zwemles gaat, je naar school gaat, je diploma’s moet halen, je verliefd wordt, je eerste baan krijgt, je gaat samenwonen, je kinderen krijgt…. en dan begint het eigenlijk weer van voren af aan. Je kinderen maken weer dezelfde soort ervaringen mee en hun hartje gaat ook harder kloppen van alle dingen die er verwacht kunnen worden.


In je leven hoop je er op (reken je er misschien ook wel op) dat de dingen die je verwacht ook uit gaan komen. Vaak is dat zo, maar net als bij het Sinterklaasfeest waar je een cadeautje kreeg waar je niet om gevraagd had, of wat je helemaal niet mooi vond, komen ook in je leven niet alle verwachtingen uit.

Soms valt het mee, maar geregeld valt het ook tegen.

Hoe ga je daarmee om?

Wat doe je als je eigen kind hele andere interesses heeft dan jij? Of op school niet zo goed kan meekomen?

Wat doe jij als je kind jouw verwachtingen niet waar maakt?

Voel je teleurstelling, misschien zelfs verdriet (of woede)? Trek je alles uit de kast om jouw verwachtingen toch op één of andere manier waar te maken of laat je je kind zijn/haar eigen verwachtingen houden?


Onze dochter wilde toen ze op de basisschool zat per se op voetbal en ik merkte dat ik daar helemaal niet zo enthousiast over was; ik noemde allerlei mitsen en maren op om maar vooral niet aan haar grote wens te hoeven voldoen. Tot ik in de gaten kreeg dat het op voetbal gaan niet in ‘mijn verwachting’ paste en dat ik er daarom niet in mee wilde gaan. Gelukkig kwam ik daar op tijd achter en kon ik toen ‘haar verwachting’ van het voetbalavontuur zien en heeft ze daarna heel wat jaren lekker gevoetbald.


Vol verwachting klopt je hart is dus toch wel een goed gekozen titel…..

38 views0 comments

Comments


bottom of page