top of page
Search

Geef jij de juiste complimenten?


Op 1 maart is het nationale complimentendag. Altijd leuk om een complimentje te krijgen (en te geven..!) maar waarom nou zo’n nationale dag, vroeg ik mij af. Op de website van de nationale complimentendag (www.nationalecomplimentendag.nl) is te lezen dat ‘em dat zit in het feit dat ieder mens de behoefte heeft aan oprechte aandacht en waardering. Gebrek aan waardering kan uiteindelijk leiden tot bijvoorbeeld het stoppen van (vrijwilligers) werk en het verbreken van relaties. Best heftig dus.

Maar hoe geef je dan een (juist) compliment?

Volgens de Amerikaanse psychologe Carol Dweck die al meer dan 30 jaar onderzoek doet naar de relatie tussen motivatie en prestatie, heeft het geven van complimenten veel invloed op de mindset (denkstijl) van kinderen (en vast ook wel van grote mensen). Ze leert ons het verschil tussen een fixed mindset en een growth mindset.

Kinderen met een fixed mindset hebben het idee dat hun intelligentie onveranderlijk is. Deze kinderen vinden het belangrijk om te laten zien dat ze slim zijn en willen ook graag zo overkomen. Ze vermijden daarom uitdagingen en willen graag alleen dat doen waarvan ze zeker weten dat ze het kunnen. Als iets moeilijk is, worden deze kinderen erg onzeker en angstig.

Kinderen met een growth mindset gaan ervan uit dat je je eigen intelligentie kunt ontwikkelen door bij te leren. Deze kinderen willen graag bijleren en vinden het niet erg om te laten merken dat ze iets nog niet weten. Uitdagingen maken dat deze kinderen hard gaan werken en blijven doorzetten. Hierdoor voelen deze kinderen zich slim.

Het geven van een compliment beïnvloedt deze mindsets.

Gebleken is dat het geven van complimenten over een talent van een kind een negatief effect kan hebben (het kind kan de neiging hebben om uitdagingen uit de weg te gaan, snel op te geven en faalangst te ontwikkelen) terwijl het geven van complimenten over de inzet van een kind een positief effect heeft. Hierbij wordt het kind gestimuleerd om door te gaan als iets moeilijk is en zich te ontwikkelen.

En dan nu de praktijk… (want wat zeg je dan tegen je kind?);

‘Wat fijn dat je je kamer hebt opgeruimd!’ of

‘Wat moet jij hard gewerkt hebben om deze puzzel af te krijgen’ of

‘Wat goed van je dat je het geprobeerd hebt!’

……..

Het mooie is dat degene die het compliment krijgt, het in dank mag aanvaarden en gewoon kan zeggen: ‘dank je wel’!


59 views0 comments
bottom of page