Het is zover; eindelijk vakantie! Al een paar weken lang heb je er als kinderen en ouders naar uitgekeken; even ontspannen en genieten van andere zaken als werk, huishouden, school, sportclub enz. Maar wat een teleurstelling als dit genieten niet meteen genieten is! Want;
de reis naar de plek van bestemming duurt wel erg lang….
de verveling slaat bij de kinderen na twee uur rijden al toe…
je zit als ouders te piekeren of je toch echt niets vergeten bent…
als kind wil je het liefst meteen het zwembad in duiken…
de plek van bestemming is toch niet helemaal wat je er van verwachtte…
je moet wennen aan het slapen in een ander bed…
je bent moe en een tikkie saggerijnig…
het weer valt ontzettend tegen…
je kinderen kunnen hun draai niet vinden en maken ruzie…
……
Als je bovenstaande leest, zou je bijna overwegen om niet te gaan!
Het woord Vakantie is afgeleid van vacatio (Latijns werkwoord vacare) en betekent; vrij zijn van verplichtingen.
Sinds de laatste helft van de 20e eeuw wordt onder vakantie vaak verstaan dat er een reis gemaakt wordt en dat allemaal om te kunnen ontspannen. Dat klinkt relaxed, maar hoe komt het dan dat we er toch vaak redelijk gestresst van raken?
Komen we in ons dagelijks leven te weinig toe aan ontspanning?
Nemen we te weinig tijd voor elkaar en zijn daarom onze verwachtingen naar elkaar toe te hoog gespannen als we op vakantie gaan/zijn?
Laten we alle ‘huisregels’ los zodra we weg zijn, (want ‘het moet toch gezellig blijven en de kinderen hebben toch ook vakantie..!’)?
Tja, geen idee eigenlijk. Wanneer ben je vrij van verplichtingen en kun je echt ontspannen? Dat zal niet voor iedereen hetzelfde zijn; de één komt tot rust en voelt zich ontspannen na twee weken zon, zee en strand, terwijl de ander het liefst flinke wandel- of fietstochten houdt of zoveel mogelijk musea en toeristische attracties gezien wil hebben.
Hoe kunnen jij en je kinderen toch genieten?
zorg voor een ontspannen vertrek (doe niet alles op het laatst)
laat iedereen zijn/haar eigen spullen klaar leggen (met hulp van een paklijst)
bekijk met je kinderen van te voren waar jullie naar toe gaan (voorpret!)
zorg voor voldoende afleiding tijdens de reis (een tas met ‘verrassingen’, lekkere dingetjes en boekjes doet vaak wonderen) speel spelletjes enz.
neem bij aankomst op de plek van bestemming de tijd om de omgeving te verkennen (uitpakken hoeft echt niet meteen..!) kinderen voelen zich dan al snel vertrouwd op hun nieuwe ‘woon’ plek.
laat tijdens de vakantie iedereen voorstellen doen voor activiteiten, zo wordt jong en oud gerespecteerd en ontstaan er minder snel irritaties als er een keer iets ‘minder leuks’ gedaan wordt.
zorg voor een duidelijke structuur en regels, ook al zijn die soms een beetje anders dan thuis, voor veel kinderen (én grote mensen) is dit heel prettig en geeft rust.
bedenk dat een meningsverschil, een ‘off-day’ en een ruzietje heel normaal is, (lucht soms ook lekker op..) hiermee is niet je hele vakantie meteen verpest.
geef elkaar de ruimte om op een eigen manier te kunnen genieten!
Eenmaal weer thuis is het hopelijk een periode vrij van verplichtingen geweest en kunnen jullie allemaal terugkijken op een mooie vakantie.
Fijne vakantie!