top of page
Search

Kwaliteiten


Een tijdje geleden stond ik eens met een ‘kraampje’ op een markt van een school om mijn praktijk te promoten en ik had bedacht dat het wel leuk zou zijn om iets te doen met ‘kwaliteiten’. Hiervoor had ik een ‘flitsend’ spel bedacht omdat het contact met mensen op zo’n markt meestal kort is en ik ze toch iets wilde laten doen en ook iets wilde meegeven.

Met een kleurendobbelsteen en 6 kaarten waarop verschillende kwaliteiten stonden was mijn spel zo te spelen;

* gooien met de dobbelsteen,

* op de kaart met de kleur die je gegooid hebt een kwaliteit uitzoeken die jij bij jezelf vindt passen en.... klaar is het spel!

Als ‘mee gever’ had ik leuke sterrenstickers waarop ze de uitgekozen kwaliteit konden opschrijven en op hun jas konden plakken. Hoe simpel kan het zijn!

Nou dat viel nogal tegen, dat wil zeggen de doelgroep die ik voor ogen had (ouders van basisschoolkinderen) waren nogal terughoudend in het kiezen van een kwaliteit van zichzelf. Het grappige was dat hun meelopende kinderen er helemaal geen moeite mee leken te hebben;

*gooien,

*kiezen,

*opschrijven en

*opplakken maar!

Reuze trots verlieten ze daarna mijn kraam… (nadat ze meestal eerst nog even hun ouders opporden om toch gewoon even een kwaliteit te kiezen en ook zo’n sticker op te plakken…)

Bijzonder eigenlijk dat de volwassenen een ietwat aarzelende houding hadden over hun kwaliteiten

(en eerlijk is eerlijk; ik heb er ook wel even over gedaan voordat ik mijn kwaliteiten zonder aarzeling op kon noemen..;-) ) terwijl kinderen er geen enkele moeite mee leken te hebben.

Kwaliteiten zijn prettige eigenschappen die iemand kan hebben, ze kleuren je als mens en horen tot de kern van jou als persoon. Toch gek dat juist wij als volwassenen daar langer over na moeten denken, terwijl wij veel meer jaren hebben gehad om uit te vinden en te ontdekken wie we eigenlijk zijn.

Voor mij weer even een eyeopener dat kinderen toch kennelijk dichter bij zichzelf staan en in de regel geen ‘ballast’ meedragen, die ons als volwassenen weleens in de weg kan zitten.

Weten wat je kwaliteiten zijn versterkt je zelfbeeld op een positieve manier, je hebt vertrouwen in wat je kunt en welke mogelijkheden er voor je zijn. Dit is ook een voorwaarde om te kunnen leren. Mensen die hun eigen kwaliteiten kennen zijn inspirerend voor zichzelf en hun omgeving.

De komende tijd is het voor veel mensen vakantie en worden er ook vaak andere dingen gedaan om weer even uit te rusten en op te laden. Een mooi moment om eens na te denken over je eigen kwaliteiten (en van de mensen in je omgeving die je lief zijn).

Ik heb nog wel een leuke tip om een positief beeld van jezelf te krijgen.....

Je hebt nodig:

  • Een kleurendobbelsteen

  • Kaarten met de kleuren van de dobbelsteen met verschillende kwaliteiten erop

  • Stickers

  • Pen

Gooi elke dag een keer met de dobbelsteen, kijk op de kaart met dezelfde kleur die je hebt gegooid, kies een kwaliteit die bij je past, schrijf die kwaliteit op een sticker, plak het op je jas/hoofd, een spiegel waar je veel in kijkt… én geniet van het positieve gevoel dat het je geeft.

Fijne zomertijd!


278 views0 comments
bottom of page