top of page
Search

Verbinding


Bam!

Vanaf het moment dat je kind, na de bevalling, op je buik ligt en je in volle verbazing kijkt naar dat kleine wonder is het er; verbinding. Er is een onlosmakelijk lijntje tussen jou en je kind, dat zal er ook altijd blijven wat er ook gebeurt in jullie leven. Ook vaders ervaren die verbinding vanaf het eerste moment na de geboorte.

Verbinding betekent letterlijk; iets samenvoegen, iets dat twee of meer afzonderlijke delen verbindt. Verbinding wordt veel gebruikt in relaties, ik noemde al de verbinding die je hebt met je kind en als je trouwt wordt je ook in ‘de echt verbonden’.

Ook in de dagelijkse praktijk hebben en maken we vaak ‘verbinding’, denk alleen maar aan het bellen met je telefoon. Als je geen ‘verbinding’ hebt bij het telefoneren, kun je kletsen wat je wilt, maar de ander zal het echt niet horen…

En daar zit nu net het probleem… als je geen verbinding hebt, blijf je losstaande delen, die geen contact maken.

Soms kan dat heerlijk zijn; even lekker op jezelf, even geen contact en verbinding. Tegelijkertijd ervaren we ook vaak dat we in veel dingen die we doen er niet alleen voor (willen) staan en hunkeren we juist naar die verbinding.

In contact en verbinding staan met elkaar is eigenlijk een levensbehoefte en zoals dat met veel dingen gaat; je merkt pas hoe belangrijk het voor je is als je het niet meer hebt.

In verbinding staan met je kind (partner, familie, vrienden…) is ook iets actiefs; als nl. de één loslaat of afhaakt is de verbinding verbroken en sta je (soms letterlijk) met lege handen.

Hoe herstel je die verbinding weer? Wat kun je doen om weer verbinding te maken? Wie gaat de eerste stap zetten?

Een mooi voorbeeld van het willen herstellen van de verbinding, kwam ik tegen in mijn praktijk. Een ouder merkte dat het contact en de verbinding met het puberkind niet goed ging en kwam bij mij met de vraag ‘hoe ga ik om met mijn puber?’

Door alleen al te erkennen dat de verbinding ‘haperde’ gaf deze ouder zichzelf en het puberkind de ruimte om te zoeken naar mogelijkheden om die verbinding weer te herstellen en dat lukte ook.

Vaak zijn er patronen ontstaan die de communicatie (= verbinding J ) in de weg staan. Door hier naar te kijken en de behoefte van jezelf en de ander te zien en elkaar ook de ruimte te geven, maak je weer verbinding met elkaar.

Bam!


40 views0 comments
bottom of page