top of page
Search

Over de/een grens gaan...


Het is vakantie, voor veel mensen een tijd om naar uit te kijken. Een tijd om andere dingen te doen dan je normaal doet, los te komen van je gewone dagelijkse dingen. Misschien is het zelfs een tijd om nieuwe dingen te gaan doen, nieuwe uitdagingen aan te gaan. Figuurlijk een grens over te gaan, (al kan dat natuurlijk ook weer letterlijk…. :-) ).

Een grens is een ‘denkbeeldige, scheidende lijn: een staatkundige grens; een natuurlijke grens die samenvalt met een rivier, een bergketen enz.’ volgens van Dale.

Je kunt in je vakantie heel wat letterlijke grenzen over gaan, zonder daar al teveel last van te hebben.

Je kunt ook een figuurlijke grens over gaan waar je wel degelijk last van kunt hebben, dat is die denkbeeldige, scheidende lijn waar van Dale het over heeft.

Er moet iets overwonnen worden voor je weer verder kunt.

Zwemmen?……................................Dan moet je toch eerst met je hoofd onder water durven.

Fietsen?............................................Dan is jezelf in evenwicht houden belangrijk.

Een vreemde taal spreken?...........Dan zul je naast woordjes leren toch echt je mond open moeten doen en in gesprek gaan.

Bungeejumpen? .............................Dan moet je veel vertrouwen hebben in het bungeekoord en je angsten overwinnen.

Als je iets wilt, zul je dus een grens over moeten gaan (al hoeft dit natuurlijk niet altijd een grote grens te zijn).

Vaak kunnen anderen ook iets voor je betekenen als je een grens over moet gaan;

Leren zwemmen?............................. Dan helpt de badmeester/juf je.

Leren fietsen?................................... Dan rent je vader/moeder hijgend achter je aan, net zo lang tot ze de fiets los kunnen laten.

Een vreemde taal spreken?............. Dan is er die leraar die de vreemde taal een stuk begrijpelijker voor je maakt.

Bungeejumpen?............................... Dan heb je naast het stevige koord ook een goede instructeur die je vertrouwen geeft zodat je uiteindelijk springt!

In mijn werk als kinder- en oudercoach ontmoet ik kinderen en ouders die tegen een grens aan lopen. Een grens waar ze graag overheen zouden willen gaan;

‘Op een andere manier je boze gevoel willen leren uiten, meer zelfvertrouwen hebben, beter om kunnen gaan met het (grillige) gedrag van mijn puberkind, als gezin weer meer een team zijn.’

Als coach kon ik daarbij helpen; een luisterend oor zijn, oordeelloos zijn. Door vragen te stellen en samen te zoeken naar de beste oplossing konden kinderen en ouders weer zelf verder en zijn ze ook zelf die (soms moeilijke) grens over gegaan.

Ik hoop dat je in de komende zomerperiode grenzen over mag gaan, zowel letterlijke als figuurlijke en daarbij mensen vindt op je pad die je soms de hand kunnen reiken en je over je grens helpen te gaan.

Fijne zomertijd!


152 views0 comments
bottom of page