top of page
Search

Iemand nog een oliebol..? (of toch liever een 'kniepertje'?)

Updated: Jan 2, 2023


Heerlijk zo’n eerste dag van het jaar; iedereen nog niet helemaal wakker na het uitluiden van het oude jaar, laat uit bed, heerlijk aanlummelen, misschien nog even een frisse neus halen en dan is de dag alweer bijna voorbij!

De oliebollen zijn zo goed als op, bovendien zit ik er al snel vol van, verder hoeft er niet veel te gebeuren aan de ‘catering’, want iedereen is aan het ‘uitbuiken’ van al het lekkers van de afgelopen dagen.

Toch heb ik gisteren nog een voorraad ‘kniepertjes’ gemaakt; heerlijke nieuwjaarsrolletjes die traditiegetrouw aan het begin van een nieuw jaar gegeten worden.

Ik word daar altijd lekker ‘zen’ van, dit in tegenstelling van het oliebollen bakken wat er veel hectischer aan toe gaat in mijn beleving.

Hoe simpel kan het zijn; je maakt een beslag, zet het apparaat aan, gaat er lekker bij zitten en bakken maar! 😊

Je kunt tijdens het bakken eigenlijk niets anders er naast doen, want ieder rolletje maken duurt zo’n 3 minuten; hartstikke mindful dus; in het moment, het hier en nu zijn!

Onwillekeurig sloeg ik tijdens het wachten tot het koekje klaar was aan het mijmeren; hoe was het afgelopen jaar voor mij en wat verwacht ik eigenlijk van het komende jaar? Welke dingen neem ik mee en waar neem ik afscheid van? Waar kan ik dingen verbeteren en wat is wel oké?

Volgens mij werkt het heel erg goed om zulke momenten van bezinning en zelfreflectie te hebben. Het geeft mij in elk geval weer meer richting en bewustwording en ook een gevoel van verwachting; met frisse moed en een schone lei opnieuw beginnen. Waar ga ik het komende jaar ‘aan werken’..? Wie kan ik vragen om mij te helpen mijn doelen te halen? Wat wil ik bereiken?

Inmiddels gaat het rode lampje van het apparaat branden en is het koekje klaar.

Bij het oprollen van het hete koekje is het even oppassen geblazen, want je vingers zijn zo verbrand, maar met behulp van een pollepel gaat het prima.

Elk kniepertje heeft een mooi patroon gekregen maar toch is geen rolletje hetzelfde en na het oprollen duurt het niet lang of het is een knapperig en smakelijk koekje geworden. Mmmmm…

De betekenis van het nieuwjaarsrolletje is dat het nieuwe jaar zich nog niet ‘uitgerold’ heeft, je weet nog niet wat het gaat brengen. Het zit als het ware nog opgerold; een hoopvol (en lekker) begin van het nieuwe jaar; goed om je tanden in te zetten!

Ik wens je alle goeds in 2019 met veel mijmer- en bewustwordingsmomenten!


43 views0 comments
bottom of page