top of page
Search

Geduld....


Herken je dit?

  • De wekker ging vanmorgen niet af en dus is het een gehaast van jewelste om iedereen in de kleren te krijgen en met een gevulde maag (en broodtrommeltjes!) toch nog op tijd naar school te krijgen..

  • Jij hebt een moeilijk gesprek aan de telefoon en net op dat moment komt je dreumes bij je omdat het nù wat drinken wil…

  • Je staat op het punt van vertrek en je peuter wil geen jas aan….

  • Na een vermoeiende werkdag kom je thuis en zie je dat de kamer van je puber nog steeds een enorme puinhoop is…..

Geduld is dan vast niet het eerste wat je te binnen schiet; waarschijnlijk schiet je even enorm uit je slof en ervaar je een hoop stress!

Er zijn in onze taal veel uitdrukkingen waarin het woord geduld zit; ‘geduld is een schone zaak’, ‘papier is geduldig’, ‘engelengeduld hebben’ en ‘geduld is een bittere plant die zoete vruchten geeft’…

Allemaal leuk en aardig, maar wat nou als je zelf niet zo’n geduldig type bent en merkt dat je naar je kinderen toe kortaf en ongeduldig bent?!

Geduld heeft als functie dat je leert dat je niet alles kunt krijgen op het moment dat je het wil, soms zijn andere dingen belangrijker. Je leert ook dingen te accepteren en goed te overdenken. Bovendien leer je door geduld veel over je eigen ervaring van emoties.

Door ongeduldig te zijn roep je vaak negatieve emoties op bij anderen en dat veroorzaakt maar al te vaak precies het tegenovergestelde van wat je eigenlijk wil (het duurt úren voordat de kleuter de jas eindelijk aan heeft, en van je puber krijg je te horen dat het hem/haar helemaal ‘niks boeit’ of de kamer nu wel of niet opgeruimd is…) Hoe meer strijd, hoe meer ruzie en verdriet! Je geeft als het ware zelf het verkeerde voorbeeld.

Juist door op zulke momenten even de tijd te nemen, achterover te leunen en de situatie te accepteren zoals die is (=geduld te hebben) kan je enorm helpen om alles in goede banen te leiden en zelf niet in de stress te raken.

Hoe je dat voor elkaar krijgt?

Bijvoorbeeld:

  • Met z’n allen er een wedstrijdje van maken wie het eerst helemaal klaar staat om naar school te gaan…. (De winnaar mag vanavond het toetje/spelletje kiezen!)

  • Je dreumes duidelijk maken dat het drinken krijgt als je klaar met telefoneren bent. (Misschien kan het in de tussentijd een héle mooie toren met de blokken maken voor jou..??!!)

  • ‘Tja, dan kunnen we dus niet weg, want het is buiten veel te koud om zonder jas te lopen.’ (Je doet je jas uit en hangt het weer op…)

  • Hoeveel last heb jij zelf eigenlijk van die niet opgeruimde kamer? (jij kan immers zonder problemen, je bed instappen??!!) Met een keuzemoment voor je puber wanneer er opgeruimd wordt, kom je vast al een heel eind…


16 views0 comments
bottom of page