top of page
Search

Een eigen plek...


Zo langzamerhand loopt de zomervakantieperiode op z’n eind, volgende week gaan de scholen in de laatste regio weer beginnen en is ‘iedereen’ weer aan het werk.

Toch duurt het altijd even (bij mij tenminste) voordat je weer je draai gevonden hebt. Vanuit je vakantieplek (waar dan ook) terug naar je thuisplek en weer door naar je werkplek, elke plek heeft even tijd nodig om je eigen plek te worden. Grappig eigenlijk dat er op al die verschillende plekken jouw ‘eigen plek’ kan zijn…..

Een plek in je gezin, een plek in de opvanggroep of in de groep op school, een plek in het sportteam, een plek in je vriendengroep, een plek in de bus of trein… een plek waar je werkt.

Er zijn veel plekken die je een ‘eigen plek’ kunt noemen, maar dat kan pas als je jezelf er ook óp je plek voelt. Zo kunnen sommige plekken voor jou veilig voelen en andere plekken juist helemaal niet. Vaak heeft dat te maken met de ander, want als er geen ander zou zijn, dan zou je elke plek ‘jouw eigen plek’ kunnen noemen......... of kunnen verschillende mensen op dezelfde plek een ‘eigen plek’ hebben?

(Nu wordt het wel heel ingewikkeld volgens mij 😊)

Elk kind/volwassene heeft behoefte aan een eigen plek, die plek hoeft niet groot te zijn, maar wel duidelijk. Als kind kun je je heel fijn voelen in je eigen bed of kamer of aan je tafeltje in de klas (jouw eigen plek), dat voelt vertrouwd en veilig. Vanuit die vertrouwdheid en veiligheid kun je prettig spelen en werken (dit is trouwens voor volwassenen niet anders heb ik gemerkt).

Maar of je je eigen plek ook ‘opeist’, in positieve zin, is misschien nog wel een dingetje.

Durf je bijvoorbeeld in een groep jouw plek in te nemen of wacht je af en zie je wel of er een plekje over blijft en verschuil je je liever achter iemand anders…?

Er is nog best wat moed en zelfvertrouwen voor nodig om juist jouw eigen plek in te nemen en tegelijkertijd ook de ander een eigen plek te gunnen. Want net als jij wil de ander ook zijn of haar eigen plek.

In een gezinssituatie (ook wel familiesysteem genoemd) heeft ook iedereen een eigen plek, maar wordt die plek ook ingenomen? Is er bijvoorbeeld iemand in het gezin die gauw tevreden is en niet zoveel plek nodig lijkt te hebben, of is er een ‘schreeuwerd’ die nog niet tevreden lijkt met een plek voor twee…?

Deze ‘systemische plekken’ kunnen heel veel zeggen over hoe jij je voelt binnen je gezin. Is het een veilige plek voor je of moet je je plek bevechten en is er strijd om een plek?

Als er duidelijkheid is over jouw plek en het voelt als een veilig plek dan ben je óp je plek.

Is dat er niet en voel je je bijvoorbeeld 'alleen', dan kun je eens kijken naar jouw plek in je gezin.

Wat heb jij nodig om jouw plek in te nemen in het gezin of wat zou er anders kunnen om er voor jou een prettige en veilige plek van te maken?

Als gezins- en opvoedcoach kan ik je hierbij helpen, neem gerust contact met me op.

Ik maak graag een plek voor je in mijn agenda!


23 views0 comments
bottom of page